Hardhouten onderbalken

U zorgt voor een verharde en waterpas ondergrond, waarop u de blokhut plaatst. Als de blokhut boven het maaiveld wordt geplaatst is hij beter beschermd tegen regen en droogt hij beter op. De blokhut mag dus een stukje omhoog.

 

Waarom hardhouten balken?

 

Hardhouten afwateringsregel 1

De hardhouten balken zijn van Azobé hardhout, een van de sterkste soorten hardhout die veel gebruikt wordt in de weg- en waterbouw. Met de hardhouten balken plaatst u de blokhut boven maaiveld en dankzij het aflopende profiel loopt het regenwater naar de buitenzijde van uw blokhut. Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een hardhouten afwateringsprofiel staat.

 

En een vloer?

Hardhouten afwateringsregel 2

Veel mensen kiezen voor een blokhut met vloer, omdat de blokhut dan langer mee gaat en de spullen die erin worden bewaard beter worden beschermd tegen vocht. Bij een vloer worden ook geïmpregneerde fundatiebalken geleverd. Op deze manier staat de blokhut op de fundatiebalk. Binnenin de blokhut worden op de fundatiebalken de vloerplanken gelegd. Die vloer houdt de blokhut droog van binnen en de spullen die u erin bewaart, zoals de tuinkussens en fietsen. De geïmpregneerde fundatiebalken onder het huis liggen parallel aan elkaar, zodat de wind onder het huisje door kan waaien. Zonder vloer komt er, ’s avonds als het afkoelt, kou uit de grond die zich met condens afzet binnenin de blokhut en tegen de spullen erin. En dan gaat de blokhut minder lang mee. Een vloer verdient zich dus snel terug!

Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een geïmpregneerde fundatiebalk ligt, met daarop de vloer afgewerkt met een plint.

 

En een vloer met hardhouten balken?

Hardhouten afwateringsregel 3

Bij een combinatie van de hardhouten afwateringsregels en de vloer met geïmpregneerde fundatiebalken heeft u het beste van beide om vocht van onderen uit te sluiten. Omdat de hardhouten afwateringsbalken de blokhutwanden rondom sluit van onderen, kan er ook geen ongedierte onder de blokhut komen en bovendien kunt u de blokhut netjes afwerken door de hardhouten balken over het eventueel gestorte beton te laten vallen. Hierboven een doorsnede van een wandbalk die op een hardhouten afwateringsprofiel staat met daartussen de geïmpregneerde fundatiebalken en daarop de vloer.

 

Hieronder een aantal afbeeldingen van het plaatsen van hardhouten balken onder de blokhut. Bij deze voorbeeldfoto’s bekijken we van de situatie vanaf de buitenkant van de blokhut.

 

Let op! Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u werkt geheel verhard en waterpas is.
- De afwateringsbalken worden geleverd in lengtes van 3m. Bij een blokhut van 2 x 2 is er sprake van 8m te ondersteunen wand. In dat geval levert Blokhutwereld 3 balken van 3m. U dient deze zelf op maat te zagen.
- Indien u een vloer bij de blokhut hebt, dient u de geïmpregneerde fundatiebalken in te korten om deze tussen de afwateringsbalken te passen.
- Bij een blokhut (tuinhuis/chalet) met kamers gaan, dienen ook hardhouten balken meegeleverd te worden om de binnenwanden te ondersteunen, zodat de blokhut in zijn geheel op gelijke hoogte komt te staan.

 

1. Hardhouten afwateringsregel 4 2. Hardhouten afwateringsregel 5

3. Hardhouten afwateringsregel 6

 

Bouwtip!
Breng de afwateringsregels op maat. Controleert u dit aan de hand van de balken van onderste wandlaag van de blokhut (de eerste balkrij). Hetzij aan de voor- en achterzijde (in dit voorbeeld) of aan de linker- en rechterzijde van de blokhut zal de afwateringsregel doorsteken. Meet aan het uiteinde de dikte van de wandbalk uit en zaag hiervoor een opening uit.